Landbouwstokerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landbouwstokerij

Beschrijving

Voormalige landbouwstokerij, begin 19de eeuw eigendom van baron du Bois, van het kasteel van Ooidonk, en later van graaf t' Kint de Roodenbeke die de stokerij stopzette in 1868.

Oorspronkelijk woonhuis met hoog- en laaghuis van respectievelijk twee en vier traveeën en twee en één bouwlaag onder verspringende zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot circa 1700. Zijpuntgevels met sporen van vlechtingen. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Nummer 1 met rechthoekige vensters met houten latei, sponning en luiken op de verhoogde begane grond en kleine venstertjes onder de overstekende gelobde daklijst. Kelderluik in eerste travee. Links aangebouwde stallen onder lessenaarsdak. Rechts, laaghuis (thans nummer 2) met sporen van gedichte deur met deels behouden bakstenen omlijsting op neuten en imposten, heden met vierkant venstertje. Vernieuwde rechthoekige vensters en toegevoegde deur. Rechts staltravee onder doorlopend zadeldak.

Interieur<:em> met behouden beschilderde balkenzoldering met zware versierde moerbalk.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen