Graanstokerij Filliers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanstokerij Filliers

Beschrijving

Graanstokerij Filliers. Enige resterende ambachtelijke stokerij in de streek van Deinze, die circa 1900 nog 26 stokerijen telde. Tot 1975 eigenlijke landbouwstokerij met volledige ecologische kringloop waarbij de resten van het stoken als veevoer diende en de dierenmest aangewend werd om het land te bemesten.

Huidig bedrijf Filliers gestart in 1880 toen Camille Filliers de stokerij van zijn oom Ferdinand overnam en een aanvraag deed een stoomstokerij te beginner in de vroegere stijfselfabriek van zijn moeder tegenover de ouderlijke boerderij. In 1898 verhuisd naar een nieuw (het huidige) stokerijgebouw opgericht achter de ouderlijke hoeve bij de Rekkelingebeek. Herhaaldelijk uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw, onder meer circa 1911, 1922, 1945. Aan de steenweg palend gebouw (nu twee woningen) van negen traveeën en één bouwlaag onder mansardedak (pannen, nok parallel aan de straat) in kern opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde gevels met rechthoekige vensters en rechthoekige en licht getoogde deur in gecementeerde omlijsting. Zijgevels met rondboogvormige bovenvensters en oculus.

Erachter gelegen stokerijgebouw en vroegere stallen van de hoeve. Bakstenen stokerijgebouw met vier bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met brede vensters en onder meer laaddeur met hijsbalk voor de graanzolder. Erachter behouden hoge ronde bakstenen schoorsteen op vierkante sokkel van de stoommachine die in 1945 uitgebroken werd. Behouden ambachtelijke installatie van 1919 met handbediende apparatuur met distilleerkolom, twee gistingskuip en een speciaal rijpingsmagazijn waar het rijpen van de graanjenever in eiken vaten gebeurt op kamertemperatuur.

• In en om de alambiek. Jenever- en alcoholstokerijen, Tentoonstellingscatalogus, Gent, 1981, p. 70-71.
  • JANSSENS A., Stokerij Filliers: lOO jaar graanjenever te Bachte-Maria-Leerne, in Het Land van Nevele, XI, 4, 1980, p. 360-367.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen