Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis met omringende tuin, volgens landboek gebouwd tussen 1766 en 1789 door pastoor van Landeghem. Midden 19de eeuw oprichting in zolder van een modelwerkhuis voor fabricatie van elastieken weefsel, bretellen en kousenbanden. Van 1865 tot 1917 werd in de dienstgebouwen achteraan eveneens een brouwerij opgericht.

Iets achterin gelegen dubbelhuis met omhaagde voortuin en nieuw toegangshek tussen lage bakstenen pijlers en gebogen muurtjes. Rechts, houten hek aan ronde bakstenen pijlers met vaasbekroning. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Vernieuwde bakstenen voorgevel na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog met rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting (nieuw houtwerk). Rechthoekige deur met gebogen tussendorpel en waaier in typische 18de-eeuwse omlijsting, nu met gecementeerd kwarthol beloop op neuten met imposten. Gecementeerde achtergevel met getoogde vensters, op de begane grond met luiken. Schoorstenen, voorzien van versierd muuranker, bekronende zijpuntgevels. Links en rechts aanbouwsels met één bouwlaag en zadeldak.

Interieur. Verschillende kamers in Lodewijk XV-stijl met stucdecoratie met rocailles op schouwmantels, muren en plafonds.

• Rijksarchief Gent, Fonds Baronie Nevele, nummer 2226.
  • Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.