Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Neogotisch getint alleenstaand huis met grote boomrijke tuin, van de straat afgesloten door een laag bakstenen muurtje en schuin geplaatste hekpijlers, links met nis met heiligenbeeldje. L-vormig bakstenen huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen, nokken loodrecht op en parallel aan de straat), van 1913. Linker travee met bekronende trapgevel, gemarkeerd door twee Brugse travee en centrale gemarkeerde schouw, beneden met uitgespaard rondboognisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Deur in middentravee. Rechter travee met breed benedenvenster en gekoppelde bovenvensters in nissen. Aflijnende baksteenfries.

• Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Lindenprieel

In de noordelijke hoek van de pastorietuin staat een lindenprieel, als zogenaamd zomerhuis geplant op een heuveltje.

Auteurs: Himpe, Koen