• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Op de grens met Machelen, aan de steenweg ingeplante hoeve met vroegere landbouwstokerij en U-vormig ingeplante dienstgebouwen. Links van het woonhuis ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met ezelsrugje. Op de figuratieve kaart van het landboek van Petegem van 1778 opgetekend met woonhuis aan de straatkant en flankerende bijgebouwen.

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte straatgevel op gepikte plint met rechthoekige vensters (nieuwe houtwerk met rolluikkasten) en rechthoekige deur met bekronend dakvenster onder zadeldakje. Linker zijgevel beraapt met sporen van vlechtingen. Rechts aanleunende stallen onder lessenaarsdak.

Links, haaks op de straat ingeplante schuur (voormalige stokerij) met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak (pannen) met onder meer twee hoge rechthoekige poorten (bewaarde duimen).

Rechts, haaks op de straat ingeplante stallen met mestvaalt ervoor. Gewitte gevels op gepikte plint, op een balk binnenin gedateerd 1780. Rechthoekige deuren en vierkante venstertjes onder houten lateien.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nr. 529.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen