Hoeve 't Goed Quaethem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed Quaethem

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed Quaethem

Beschrijving

"'t Goed Quaethem" (zie naambord) of oud "Hof ter Quaetham". Eén der oudste bewoningssites van Sint-Martens-Leerne ontstaan in de late middeleeuwen op de grens van de koutergrond en alluviale Leievallei en waarvan geschreven bronnen teruggaan tot de 15de eeuw. De aanwezigheid van een cirkelvormige walgracht met motte, afgebeeld op de Ferrariskaart, werd in 1974 door boringen gelokaliseerd ten westen van de huidige hoeve.

Nu nog ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf, vanaf de steenweg bereikbaar via een lange aardeweg en vernieuwd hek tussen vierkante gemetste pijlers.

Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw, nu met bakstenen 19de-eeuwse voorgevel. Getoogde vensters op arduinen dorpels, voorzien van persiennes. Oude kern zichtbaar in linker zijgevel met nog gewit bakstenen parement, sporen van vlechtingen en twee behouden korfboogvenstertjes in bakstenen omlijsting onder waterlijst, in geveltop.

Interieur met bewaarde balkenzoldering onder meer met zware versierde moerbalk. Ten noorden, recentere bakstenen stallen in L-vorm, door versneden steunberen geleed. Ten westen, voor het woonhuis, bakhuis van het samengestelde type en ervoor gebouwd dienstgebouwtje.

• LOOTENS M. - LOOTENS-DE MUYNCK M. T., Het vroegere bewoningssite van het Hof ter Quaetham (Sint-Martens-Leerne), in Het Land van Nevele, V, 4, 1974, p. 152-157.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De hekpijlers zijn niet langer bewaard en het woonhuis is zeer sterk gerenoveerd met verlies van erfgoedwaarde. Het schuur/stalgedeelte werd hard gerestaureerd.

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (28 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els