Brugdraaiershuis en herberg De Fontein

Beschrijving

Voormalig brugdraaiershuis en herberg "De Fontein", heden omgebouwd tot villa. In 1856-57 bij het oude "Veer ter Ponten" gebouwd huis voor de brugdraaiers samen met de eerste brug over de Leie, namelijk een houten ophaalbrug, op initiatief van verschillende kasteelbewoners uit de omgeving, Villain XIIII - de Denterghem en de gezusters De Neve van Deurle en burgemeester G. de Kerchove d'Ousselghem van Vosselare. Brug en huis werden in 1882 overgenomen door de staat. De brug verdween in 1912 toen iets meer stroomafwaarts een nieuwe vaste metalen brug gebouwd werd (zie Burgemeester van Crombrugghelaan).

Oorspronkelijk bakstenen, nu witgeschilderd gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de Leie) met dakkapellen met rondboogvormige en getoogde muuropeningen onder waterlijstje. Heden grotendeels verbouwde brede deurvensters. Linker zijpuntgevel met getrapte klimmende daklijst, rondboogvenstertjes en gevelnissen in de top, onder waterlijst en geflankeerd door oculi. Zichtbare kelderverdieping met rechthoekige vensters met roedeverdeling; sierankers. Beter behouden achtergevel met rechthoekige vensters met boogveld en waterlijst. Recent aanbouwsel rechts in aangepaste baksteenstijl.

• VERMEULEN A., De Leie, natuur en cultuur, Tielt, 1986, p. 508-509.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen