Hoeve Te Bastis

Beschrijving

In de noordelijke hoek op de grens met Poeke gelegen hoeve zogenaamd "Te Bastis" of "Goes te Ste. Baster" (zie kaart van 1825, figuur 112). Oudste vermelding uit midden 16de eeuw. Voorheen omgrachte hoeve met losse bestanddelen in U-vorm opgesteld rondom met gras begroeid erf, ingeplant ten westen van de straat en bereikbaar via een aardeweg, voorheen een dreef. Tot het derde kwart van de 19de eeuw omgracht.

Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Gewitte, naar het zuidoosten gerichte erfgevel op grijsgeschilderde plint. Rechthoekige vensters met luiken, naar verluidt voorheen kruiskozijnen. Licht getoogd deurtje met erboven omlijste oculus. Overstekend dakschild afgelijnd met houten windveer. Gewitte achtergevel met beluikte rechthoekige vensters voorzien van roedeverdeling en diefijzers, in eerste travee opkamervenster. Getoogd deurtje in geschilderde omlijsting en sluitsteen.

Interieur. Vrij gaaf bewaarde woonkamer met schouw met eiken haardbalk met bordenrek en met rechts ervan ingewerkt broodkastje, oude balklaag met moerbalk versierd met voluut.

Ten westen, loodrecht op het woonhuis ingeplante bakstenen stallen onder zadeldak (pannen) met twee laadvensters, op rechter zijgevel gedateerd 1870. Getoogde staldeuren en -vensters.

Ten noordwesten, vermoedelijk recentere varkenshokken onder tentdak (pannen). Ten zuiden, bedrijfsgebouw parallel aan het woonhuis, erfgevel met gewit schuurgedeelte met twee in het dak hoger opgetrokken rechthoekige inrijpoorten en gedeelte van vier traveeën met bakstenen gevel gemarkeerd door een rechthoekige poort en een arcade van drie getoogde poorten van het wagenhuis, onder doorlopend zadeldak (pannen).

In de noordwesthoek, achter het binnenerf, bakhuis van het samengestelde type, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1707.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen