Hoeve Axelwalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Axelwalle

Beschrijving

"Axelwalle", in de 18de en 19de eeuw zogenaamd Dryhof (zie kaarten van Ferraris en Vander Maelen). Oorspronkelijk omwalde hoeve met toegangspoort ten zuiden en met in de noordhoek van het omgrachte site een cirkelvormige gracht (zie kaart van 1759). Nog gedeeltelijk (ten zuiden) omwalde hoeve met grotendeels circa 1850 vernieuwde en nu goed verzorgde gebouwen, gelegen in de straatbocht, met ijzeren toegangshekken ten westen naast de schuur en ten zuiden op de plaats van de oude toegang, in het verlengde van een veldweg.

Ruim bakstenen woonhuis van negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Naar het noorden georiënteerde gevel gemarkeerd door vier spaarvelden afgelijnd door telkens een rij oculi. Getoogde deuren en vensters onder waterlijstje. Gelijkaardige achtergevel doch zonder lisenen.

Ten zuiden, aan weerszij en parallel met het woonhuis, twee bakstenen dienstgebouwen met stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). West gelegen stalgebouw van vier traveeën thans met jaartal 1772 in de dakpannen van zuidelijk dakschild.

Ten westen,grote bakstenen schuur onder zadeldak (pannen, nok parallel straat) met door middel van zwarte dakpannen vermelding "Axelwalle hoeve". Muren eveneens geritmeerd door zes spaarvelden.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1859.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen