Kapel van Sint-Amandus

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Sint-Amandus

Beschrijving

Grijs geschilderd bakstenen kapelletje van 1858 en voorheen boven het altaar met opschrift: "Die kwelling lijd door koorts/ en wenscht te zijn ontslagen/ Kan hier met zijn offend/ Amandus voorspraeck vragen/ B.V.O.- H.A. 1858". Rechthoekig gebouwtje onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Voorpuntgevel met brede korfboog rustend op bakstenen pilasters met kapiteel. Vernieuwde glazen deur. Oorspronkelijk met lindehouten beeld van Heilige Amandus met model van de kerk in de hand uit de 18de eeuw, nu bewaard bij de eigenaar.

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 8, Gent, 1864-1870, p. 18.
  • JANSSENS A., De H. Amanduskapel te Zeveren, in Het Land van Nevele, XIX, 1, 1988, p. 49-55.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen