Brouwerij Het Damberd

Beschrijving

Voormalige brouwerij Het Damberd, heden brouwerij Damy. Oorspronkelijk een herberg die naar verluidt circa 1540 met brouwen begon. Huidige nog ambachtelijke brouwerijgebouwen voornamelijk van circa 1880, opgericht door baron de Borchgrave. In 1930 overgenomen door de familie Verougstraate; uitbreiding van de gebouwen en dominerende grote schoorsteen met twee koelpijpen.

Grijsgeschilderde gebouwen ingeplant tussen Heirweg, Drapstraat en Gravestraat, met vroeger brouwershuis en herberg aan de Grote Steenweg. Oudste gedeelte op de hoek Gravestraat met brouwkamer met oude brouwketel, mogelijk van 1880, en mouterij met droogkamer op de bovenverdieping.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen