Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel van De Pinte (ID: 38493)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Oorspronkelijk buitenverblijf gebouwd door mevrouw Verniers-de Brabandene in 1847 op de plaats van een hoeve. Buitengoedje op eenvoudig rechthoekig plattegrond, bepleisterd en beschilderd parement, vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder schilddak; centrale rechthoekige deur en beluikte vensters. Aanpassingen in 1881 als blijvend verblijf en parkaanleg met vijver door het tuinbouwbedrijf Burvenich. Uitbreidingen tot 'kasteel' in 1932 door H. Viteux met onder meer toevoeging van een torentravee onder koepeldak met belvedère en een zuilenportiek met bekronend terras voor de middentravee. Het pseudo-fronton en de balustrade met siervazen verdwenen opnieuw in 1962. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstig als gemeentehuis.

Omhaagd domein met kasteel, koetshuis en paardenstallen met ijzeren hek tussen ronde gecementeerde pijlers met bolornament.

Ten oosten, gewit koetshuis van zes traveeën met anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit midden 19de eeuw. Centrale travee met rondboognissen en poorten; rechthoekige vensters met roedeverdeling.

Achterin park, paardenstallen van 1901, met getoogde deuren tussen bakstenen lisenen en twee laadvensters onder driehoekig fronton in zadeldak.

  • GOEMANNE-DE POTTER M. s.d.: Geschiedenis van De Pinte, s.l., 171-177.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert & Lanclus

Datum tekst: 1991

Aanvullende informatie

Een meer volledige historiek van dit gebouw:

  • VAN TWEMBEKE J. 2003: Historiek van het kasteel "La Pinte", Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XXXII, 3-32.

Van Twembeke (16-01-2016 )

De abstracte beeldengroep "Verbondenheid", gelegen in het kasteelpark, werd in 2012 ontworpen en gebeeldhouwd in witte marmer door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). Op zaterdag 22 september 2012 werd de beeldengroep plechtig en feestelijk onthuld.

  • S.N. 2012: Bespeelbare kunst in kasteelpark Viteux te De Pinte, Infokrant gemeente De Pinte, 12.6, 26-27.

Thienpont (15-05-2013 )

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kasteel van De Pinte. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38493 op .