Kasteel van Boeregem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Boeregem

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel van Boeregem, ook zogenaamd Kasteel d'Alcantara naar de eigenaars in de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. 18de-eeuws landhuis, op de Ferrariskaart "Craeynest" genoemd en gebouwd op een oudere site met pachthof, het "Goed ter Craeynest". Huidig kasteeltje middenin boomrijk, rechthoekig omgracht park met hoeve in zuidoostelijke hoek. Lange, rechtlijnige lindedreef als verbinding met de rijksweg Gent-Oudenaarde en twee korte lindedreven links en rechts omheen de omwalling naar de Boeregemstraat toe. Parkingang via brug en ijzeren hek aan vierkante gemetste pijlers geflankeerd door gebogen muurtjes met ijzeren hekken aansluitend bij rechte muren.

Axiaal gelegen kasteeltje op U-vormige plattegrond met centrale vleugel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw, geflankeerd door uitspringende paviljoenen met afgeschuinde binnenzijden, onder mansardedaken (leien en pannen), toegevoegd eind 18de eeuw (?). Bepleisterde en blauw- en witgeschilderde, sobere Lodewijk XIV-voorgevel met rechthoekige, vlak omlijste vensters en centrale spiegelboogdeur in grijs geschilderde arduinen omlijsting op neuten, met imposten, tussendorpel en waaier. Aflijnend omlopend hoofdgestel. Zijpaviljoenen op vijfzijdige plattegrond, begrensd door geblokte pilasters. Onder meer blinde vensters in voorgevel. Sterk verbouwde, asymmetrisch uitgebreide achtergevel: identieke centraal uitspringende lijstgevel met omlijste vensters en spiegelboogdeur, links en rechts aanbouwsels onder verspringende lessenaarsdaken.

Interieur met onder meer salon met fraai stucplafond en schouw met rocailles. Ten oosten tuinmuur met druivenserres. Bakstenen garages in noordwestelijke hoek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen