erfgoedobject

Oude pastorie Sint-Rumoldusparochie

bouwkundig element
ID
39003
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39003
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen bij de kerk. Oorspronkelijk een dubbelhuis (nok loodrecht op straat) van vijf traveeën en één verdieping met zadeldak (pannen), uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Baksteenbouw met gecementeerde voor- en zijgevel, en met een brede baksteenfries van muizentand in de achtergevel. Voorgevel voorzien van rechthoekige muuropeningen in vlakke arduinen omlijstingen; de ordonnantie werd gewijzigd: de deur werd een venster en een raam werd de nieuwe deur. In de achtergevel bleven een smal rechthoekige venster en een houten kozijnraam met tussenstijl bewaard. Vermoedelijk vlechtingen onder de zijgevelcementering arduinen bovenvensters doch nieuwe muuropeningen op de begane grond.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Voormalige eind 18de-eeuwse pastorie opgericht voor onderpastoor Gulielmus Lamberts. De pastorie werd in 1856 verkocht door de gemeente Schepdaal en het gebouw zal onder andere nog dienst doen als school in 1887, als woning van de onderpastoor in 1912 en als herberg in 1923. (VAN DROOGENBROECK F. & STRAETMANS F. 2003: Schepdaal …sinds onheugelijke tijden, Brussel, 79-81.)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude pastorie Sint-Rumoldusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39003 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.