Hoeve Overmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Overmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Overmolen met molenhuis

Beschrijving

In de 14de eeuw eigendom van het klooster ten Hole te Melle. Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd in U-vorm rondom een gekasseide binnenplaats, en met alleenstaand molenhuis. Toegang via een ijzeren hek tussen hoekpijlers.

Boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Gedateerd MDCCCXVI door middel van muurankers, doch kern uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Witgeschilderde lijstgevel op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen van arduin, met kwarthol beloop. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin op neuten, bekroond met een groot festoen. Linker aanbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak (20ste eeuw). Links, haakse dwarsschuur met vernieuwde lijstgevel aan erfzijde en rechthoekige poort. Rechts, haakse dwarsschuur met twee rechthoekige poorten.

Tegenover het woonhuis: bakstenen molenhuis (eerste helft van de 18de eeuw) onder zadeldak (nok loodrecht op de Molenbeek, Vlaamse pannen) dat doorloopt over de beek met een houten doorgang. Links zandstenen muur ter hoogte van de waterkering. Puntgevel aan erfzijde en rechts lijstgevel gestut door middel van brede steunberen. Rechthoekig deurtje onder houten latei gedateerd 1731. Aan de beek gelegen alleenstaand bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat), uit de 20ste eeuw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle