De Molensteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Molensteen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Gaasbeek

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Dorpskom Gaasbeek

Op de hoek met de Onderstraat, café, boerderij en brouwerij zogenaamd "De Molensteen".

Inrijpoort met houten latei onder een pannen schilddak (18de eeuw). Dubbelhuis met één bouwlaag, vijf traveeën en zadeldak (pannen); door middel van jaarankers in de achtergevel gedateerd 1777. Witgekalkte bakstenen voorgevel voorzien van een steekboogdeur en twee gelijkaardige getraliede vensters in geschilderde natuurstenen omlijstingen; links, twee rechthoekige vensters met lekdrempels (19de eeuw). De achtergevel behoudt slechts een oorspronkelijk steekboogvenster en een rechthoekige deur met mijterlatei. Zijpuntgevel met vlechtingen.

Langwerpige geplaveide binnenplaats, aan de straatzijde afgebakend door de bakstenen stalvleugel onder zadeldak (pannen) met aandak en vlechtingen, uit de 18de eeuw; staldeuren met gebouchardeerde omlijsting (een met nieuwe latei).

Aan de andere zijde, een recenter bedrijfsgebouw, en op de korte zijde, een bakstenen langsschuur onder zadeldak (pannen) met bouwjaar 1859 in uitstekende baksteenkoppen (zijgevel). Bakstenen rondboog met poort onder houten latei. Aan de erfzijde, laag doorlopend dekschild opgevangen door een dikke bakstenen zuil.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne