Parochiekerk Sint-Ursula

Beschrijving

Neoclassicistisch gebouw van baksteen, midden 19de eeuw gebouwd ter vervanging van een vorige Sint-Ursulakapel.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde westtoren met helmbekroning, een eenbeukig schip van vier traveeën, en een smaller rechthoekig koor met sacristieën en bijgebouwen tegen de drie zijden.

Restauratie van het interieur aan de gang (1972).

Mobilair. Het schilderij met Marteling van Sint-Sebastiaan (17de eeuw) en het paneel met de Marteling van Sint-Ursula (circa 1600) zijn vermoedelijk afkomstig van de vroegere Sint-Ursulakapel.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne

Aanvullende informatie

Het orgel werd gebouwd in 1855 door Pieter Hubertus Anneessens (Ninove), originele eiken orgelkast. De inscriptie in de windlade luidt: "fait par moi P.H. Anneessens/ facteur d’orgues à Ninove/ Monsieur van Dorslaer était cureé". Het originele contract is nog in het kerkarchief bewaard. De achterwand van de orgelkast werd met een kader van tien centimeter uitgebreid en deuren werden verplaatst.

FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1975, Het historisch orgel in Vlaanderen Deel IIa Brabrant – arr. Halle Vilvoorde, Brussel, 335-340.