Saffelbergkapel omgeven door linden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouwkapel vindt naar verluidt haar oorsprong in verband met de veldslag die in het jaar 1333 op het gehucht 't Nelleken geleverd werd tussen Vlamingen en Brabanders. De Vlamingen moesten het onderspit delven en een Vlaamse ridder verschool zich in de beboste heuvel van Saffelberg. In ruil voor een behouden thuiskomst, beloofde hij een Mariakapel te bouwen. De stichting van de kapel gaat in ieder geval terug tot de 16de eeuw. Deze oude kapel werd circa 1880 vervangen door de huidige en is een bekende regionale bedevaartkapel.

De neogotische kapel bestaat uit twee traveeën met een driezijdige sluiting onder een leien zadeldak. De kapel is opgebouwd in baksteen met gebruik van witte natuursteen voor de dekstenen (onder andere van de steunberen), de schouderstukken, de deur- en vensteromlijstingen. De puntgevel wordt op de hoeken afgebakend door telkens twee haaks geplaatste steunberen en bevat een spitsboogvormige deuropening met daarboven een spitsboogvormige vensteropening afgesloten met een luik. Het geheel wordt bekroond door een natuurstenen kruis. De zijgevels zijn geopend door twee spitsboogvormige vensteropeningen aan elke zijde.

De kapel bevindt zich op 80 meter boven de zeespiegel op een hoogte die het omliggend land beheerst en is ingeplant op een driesprong naast oude baan Asse-Edingen te midden van een krans van negen lindes.

Auteurs: Van der Veken, Bert; Cox, Lise