Rijhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijhuis met een oude kern, maar met een eind-19de- of begin-20ste-eeuwse gevelberaping. De woning sluit aan bij de gevelwand op het Just. Lipsiusplein bestaande uit burgerhuizen en dorpswoningen met oudere kern maar met aangepaste gevels uit de 19de en begin 20ste eeuw. In het centrum van Overijse zijn nog verschillende woningen met een ruwe beraping bewaard, deze bepalen mee het huidige dorpsbeeld.

Begin 19de eeuw was het pand in handen van Pierre Biesmans. Midden 20ste eeuw werd kadastraal een vergroting geregistreerd in opdracht van handelaar Eugène Charles Louis Rigaux – Guiot.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De voorgevel op een hardstenen plint kreeg een ruwe voorgevelbepleistering. De rechthoekige muuropeningen op de verdieping zijn voorzien van een geriemde stucomlijsting met oren en een siersluitsteen met festoenen; de lekdrempels zijn doorgetrokken tot een kordon. Op de begane grond twee winkelpuien en een steekboogdeur met witstenen 18de-eeuwse (?) omlijsting, verankerde sluitsteen en een geprofileerde waterlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitief kadaster Overijse, afdeling IV (Overijse), sectie D, circa 1825.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1951/72.

Auteurs: Verwinnen, Katrien