Sint-Barbarakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Barbarakapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serristenwoningen met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapelletje

Beschrijving

Sint-Barbarakapel ingemetst in een keermuur langs de P.I. Taymansstraat, recht tegenover de Kouterstraat. Het opschrift, "St Barbara besondere patroonersse voor de subiete 17 doodt 58", dateert de kapel in de 18de-eeuw.

Tot voor de Tweede Wereldoorlog stond de kapel aan de overzijde van de straat, op een hoek van de voormalige warande van het kasteel Isque. Volgens de literatuur dateert de oudste vermelding van een Sint-Barbarakapel op deze locatie van 1640. Toch wordt er in de omgeving geen kapel aangeduid op de 18de-eeuwse kaarten. Het is pas op de topografische kaart van 1867 dat er een kapel wordt aangeduid op de hoek van de P.I. Taymansstraat met de Kouterstraat op de grens van het kasteeldomein.

Kapel opgebouwd uit blauwe hardsteen met rondboognis van zandsteen gemarkeerd door imposten met drie gestileerde bloemetjes en een sluitsteen met loofwerkmotief. IJzeren hek met ruitmotief en rozetten. Inzwenkende gevelsteen met uitstekende frontonbekroning met opschrift "St/ Barbara/ besondere patroonersse voor de subiete/ 17 doodt 58".

Gecementeerd interieur heden met plaasteren beeld, in de jaren 1970 werd er nog een houten beeld vermeld.

• S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59, 467-483.

Auteurs: Verwinnen, Katrien