erfgoedobject

Rijwoningen

bouwkundig element
ID
40473
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40473

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Overijse
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw gelegen op de sterk hellende P.I. Taymansstraat. De woningen zijn zichtbaar vanop het Just. Lipsiusplein en sluiten aan bij de bebouwing in het centrum van Overijse door hun kenmerkende ruw beraapte gevels. Deze beraping werd in Overijse veelvuldig toegepast in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

In 1886 werd een "reconstruction total" van een bestaand gebouw geregistreerd tot twee nieuwe woningen in eigendom van Fréderic Taymans – Latinne en Appolomie Taymans. Enkele jaren later werd het rechtse pand gesplitst in twee woningen (de huidige nummers 13 en 15-17), vandaag is de laatste woning in de rij nogmaals verdeeld in twee percelen (nummers 15-17).

De onderkelderde dorpswoningen tellen drie (?) traveeën en twee bouwlagen plus een mezzanino, onder zadeldaken. De zwaar beraapte lijstgevels op gecementeerde onderbouwen worden horizontaal geritmeerd door twee geprofileerde waterlijsten. Nummer 15-17 is voorzien van gecementeerde hoekblokken. De rechthoekige muuropeningen op de begane grond zijn gevat in een vlakke omlijsting, de getoogde bovenvensters hebben een geriemde omlijsting. Het schrijnwerk werd vernieuwd. Nummer 13 heeft aangepast muuropeningen op de begane grond. Nummer 15-17 heeft een centrale dubbele deur en was mogelijks in het verleden een horecazaak.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1886/26 en 1892/15.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Overijse

  • Is deel van
    P.I. Taymansstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40473 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.