Pastorie Sint-Pancratiusparochie

Beschrijving

Pastorie door muurankers "1791" gedateerd en gelegen ten zuidwesten van de kerk tegen de Kerkdries in een hoge ommuurde tuin waarvan de muur doorloopt in de ommuring van het kasteel van Sterrebeek.

Historiek

Volgens Vannoppen – Sommereyns-Parent bestond er in het dorp al een pastorie begin 17de eeuw. In 1634 en 1656 werden meldingen gemaakt van een vergroting en herstel van de pastorie. Volgens de muurankers werd de huidige pastorie opgetrokken in 1791, dit in opdracht van pastoor Van Audenrode.

Mogelijk werd de pastorie aangepast in 1887 (zie datering in het bovenlicht van de deur). Het huidige volume stond al weergegeven op het primitief kadaster (1829), maar met een langer dwarsgebouw tegen de kerkhofmuur.

Beschrijving

Verankerd dubbelhuis op een licht verhoogde begane grond van zes traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend leien zadeldak. Gecementeerde gevels met een zandstenen plint. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels, op de begane grond in oorsprong beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met een druiplijst. Bovenlicht van de deur met houten tussenstijl gedateerd "1887". De muuropeningen op de begane grond zijn voorzien van diefijzers (op foto's uit de jaren 1960-1970 zijn geen diefijzers zichtbaar, maar op oudere foto's wel). Nieuw schrijnwerk. Gedichte steigergaten. Eenvoudige nagenoeg blinde zijgevels. Achtergevel met een zelfde opbouw. Rechts aanbouw van één bouwlaag onder pannen schilddak met rechthoekige muuropeningen en een later ingebrachte garagepoort.

Omheining bestaande uit een hoge bakstenen muur geritmeerd door bakstenen pijlers. Deze muur werd gedeeltelijk vernieuwd. De tuin is toegankelijk via een ijzeren hekken. In de omheiningsmuur aan de zijde van de kerk zit een zandstenen deurtje voorzien van negblokken, kwartholle neg en lateiconsooltjes, dat uitgeeft op het kerkhof.

• VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 596.

Auteurs: Verwinnen, Katrien