erfgoedobject

Hoeve De Kazerne of Neerhof

bouwkundig element
ID
40992
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40992

Juridische gevolgen

Beschrijving

U-vormig pachthof, voorheen afhankelijk van het kasteel. Eénlaags dubbel boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (leien) gedateerd 1735 door middel van gesinterde bakstenen van de zijgevel en "anno 1735" in een gevelsteen boven de deur (afkomstig van de schuur?). Breuksteenbouw circa 1950 licht verhoogd met baksteen. Getraliede kruisvensters en rondboogdeur met negblokken. Zijgevels met vlechtingen en schouderstukken.

Links, laag dienstgebouwtje van bak- en breuksteen onder zadeldak (pannen) met verbouwde muuropeningen van baksteen. Rechts, haakse voormalige langsschuur met mank zadeldak (pannen); breuksteenbouw voorzien van een dichtgemetselde rondboogpoort met negblokken en verankerde sleutel; sporen van een weggebroken gevelsteen erboven. Nieuw aangebrachte poort en vensters van baksteen in de langsgevel.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Het Steen en aanhorigheden

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Rubenskasteel

  • Is deel van
    Elewijt


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Kazerne of Neerhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/40992 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.