Kasteel van Schiplaken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Schiplaken

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Schiplaken

Beschrijving

Op de grens van Hever met Schiplaken, ligt het "Kasteel van Schiplaken", bereikbaar langs een mooie dreef.

Het kasteel zelf werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, doch de in losse U-vorm opgestelde dienstgebouwen dateren uit de 18de en 19de eeuw. Rechts, een gebouw in neotraditionele stijl. Fraaie centrale vleugel met sobere neoclassicistische inslag; witgekalkte baksteenbouw geritmeerd door muurpilasters en inspringende muurvakken van baksteen, afgedekt met een schilddak (pannen); centrale rondboogpoort en later aangebrachte rechthoekige vensters.

Eénlaagse linkervleugel onder zadeldak (pannen), daterend van 1734; bak- en zandsteenbouw op breukstenen sokkel. Rondboogdeur in een omlijsting met kwartholle neg vertrekkend uit een driehoekje, voorzien van negblokken, gedateerde imposten "Anno/ 1734", sluitsteen en op spiraaltjes eindigende druiplijst; ovaalrond bovenlicht met imposten en sleutel. Gelijkaardige doch deels dichtgemaakte deur links. Vlechtingen en schouderstukken in de zijpuntgevels en rechts, twee kloosterkozijnen.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne