Hoeve Hof Ter Borght

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Ter Borght

Beschrijving

Pachthoeve van het gelijknamige kasteel en gelegen ten oosten ervan. Voorheen versterkte schans op de Meerbeekse Heide. Oudste vermelding opklimmend tot circa 1600. Hoeve verwoest in 1773 en gedeeltelijk afgebroken. Volgens de literatuur in 1859, volgens het jaartal op de gevel in 1868 heropgebouwd; op het kadaster werd het gebouw aan straatzijde ingetekend in 1869, de U-vormig ingeplante bijgebouwen in 1928.

Hoeve met losstaande bestanddelen geschikt rondom een gekasseide binnenplaats. Bakstenen, grotendeels witgeschilderde gebouwen van één bouwlaag onder overkragende zadeldaken (nok parallel aan en loodrecht op de straat, kunstleien). Gelijkaardig uitzicht met ritmerende lisenen, spitsbogige dakvensters onder zadeldakjes en steekbogige muuropeningen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Westmeerbeek, schetsen 1869/1, 1928/2.
  • GOOVAERTS M., Het kasteel Ter Borght te Westmeerbeek (deel 11), in Mededelingenblad Heemkring Kanton Westerlo, XXIII, 1996, nummer 3, p. 99-105.