Pastorie Sint-Gertrudisparochie in tradionele stijl

Beschrijving

Pastorie in traditionele stijl in 1690 (zie jaarankers) gebouwd door de abdij van Averbode en gelegen in een omhaagde tuin op een sinds 1639 omgracht domein even ten zuiden van de dorpskern en toegankelijk via een gemetselde boogbrug en ijzeren hek. Gerestaureerd naar ontwerp van architect A. Eeckhoudt van 1985, werken uitgevoerd in 1990-1994.

Dubbelhuis van vijf + één travee en twee bouwlagen met aansluitende haakse lagere westvleugel. Verankerde baksteenbouw onder leien schilddak (nok parallel aan de straat) en haaks zadeldak, aandaken; sober gebruik van zandsteen voor omlijstingen, negblokken, dorpels en steigergaten. Rechthoekige vensters met vernieuwde lateien, verlaagde benedenvensters; uitwaaierend ontlastingssysteem wijzend op de oorspronkelijke kruiskozijnen. Middentravee uitlopend op tuitgeveltje met rondboogluik in zandstenen omlijsting, omdat zolder in gebruik was als tiendschuur; rondboogdeur in sobere zandstenen omlijsting onder rechthoekig bovenlicht met houten 19de-eeuwse(?)-roeden ter vervanging van de middenstijl. Lagere, latere en aangepaste zesde travee met gecementeerde vensteromlijstingen. Zijtuitgevels met muurvlechtingen; zuidelijke gevel met gedichte vensters onder meer kloosterkozijn confer bewaarde omlijsting van ijzerzandsteen, rechthoekige topvensters in gelijkaardige omlijsting. Achtergevel en westvleugel met steekboogvensters, opkamer- en keldervenster in laatste travee van westvleugel.

Binnen bewaarde structuur met samengestelde balklagen; stucplafonds met gestileerde bloemmotieven en jaartal "1775" in centrale hal en aanpalende vertrekken, bewaarde 18de-eeuwse deuren.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/0902.

Auteurs: Steyaert, Rita