Gedeelte van het voormalige Standonckcollege

Beschrijving

Op de oude rooilijn gelegen en door een voortuin voorafgegaan restant van het voormalige Standonckcollege, de pedagogie die ten behoeve van de armste studenten in 1500 gesticht werd door Jan Standonck (1443-1504) en waarvan de gebouwen zich uitstrekten in het bouwblok tussen het huidige Hogeschoolplein, de Standonckstraat en de Naamsestraat. Het geheel werd in 1807 in opdracht van de stad bijna volledig afgebroken en de resterende delen - aan het Hogeschoolplein en in de Standonckstraat - werden in gebruik genomen als woning.

Het aan het Hogeschoolplein 6 bewaarde geheel dateert volgens gevelopschrift uit 1763 en bestaat uit een tweelaags hoofdvolume en een haaks daarbij aansluitend lager bijgebouw. Het geheel bleef ruim een eeuw ongewijzigd. In 1877 werd het zadeldak van het bijgebouw verwijderd en vervangen door een plat dak met balustrade waarop een fraaie koepelvormige serre of tuinkamer opgetrokken werd. In 1945 kwam het pand in het bezit van architect Louis Mispelter. Datzelfde jaar nog diende hij een aanvraag in voor ‘restauratie’ van het pand, meer bepaald voor het “vernieuwen van het dak, afkappen van de voorgevel en aanbrengen van een nieuwe deuropening” (Stadsarchief Leuven, bouwdossier 101173). De vergunning werd verleend in januari 1946, onder de voorwaarden de gevel "in witte kleur" te behouden, het afsluitingshekken op te knappen en de voortuin "met vakkennis" aan te leggen. De neobarokke deuromlijsting werd gelijktijdig toegevoegd. Enkele jaren later, in 1948, werd het haakse bijgebouw aan de straatzijde voorzien van een opening met rolluik, heden een garagepoort. De haaks op het hoofdvolume ingeplante constructie, gevormd door een tweelaags, nagenoeg vierkant volume dat paalt aan de garage bestond al in 1976 maar is niet gedocumenteerd door een bouwvergunning.

Het geheel is heden in gebruik als studentenhuisvesting met conciërgerie.

Langgerekt hoofdvolume, opgevat als een zes traveeën en twee bouwlagen tellend breedhuis onder een pannen zadeldak met aandak en nieuwe dakkapellen. De verankerde lijstgevel, opgetrokken in baksteen met verwerking van zandsteen voor vensteromlijstingen en (gedichte) steigergaten, is bepleisterd in de onderbouw en wordt getypeerd door de neobarokke deuromlijsting en door de rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond en in de bovenbouw voorzien van negblokken en 19de-eeuwse gietijzeren parapets.

Haakse dienstgebouwen onder plat dak met bepleisterd en wit geschilderd parement, samengesteld uit een tweelaags, nagenoeg vierkant volume met rechthoekige muuropeningen en vensters met glas in lood, en de eenlaagse garage met twee traveeën aan de koer, voorzien van rechthoekige spaarvelden en een smeedijzeren wenteltrap en balustrade die van het plat dak een dakterras maken. De nagenoeg volledig beklinkerde voortuin wordt afgesloten door middel van een hekwerk, gevormd door een plint in witte natuursteen waarop gietijzeren hekkens met pijlpunten tussen acht vierkante pijlers, waarvan er zes gecementeerd zijn en twee groter, in kalkzandsteen uitgewerkt en getopt door een hardstenen deksteen en bekronende siervaas. Nieuwe toegangspoort.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 31106 (bouwvergunning 31.05.1877); dossier 104173 (bouwvergunning 31.01.1946); dossier 106461 (bouwvergunning 14.05.1948); dossier R093/71/874.1 (bouwvergunning 22.07.1993)

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/24062/115.1, Hogeschoolplein Leuven (VERLOOVE C., 2016)
Auteurs: Verloove, Claartje; De Sadeleer, Sibylle