Stadswoning De Drije Coninghen

Beschrijving

Eertijds genaamd "de Drije Coninghen", eind 16de eeuw gekend als "Die Gulde Poerte". Diephuis van drie bouwlagen en dito traveeën: in "Bouwen door de eeuwen heen, 1971" genoteerd als een in kern traditioneel pand, bij opname in de achtergevel voorzien van kruiskozijnen en jaartal 1-35. Het pand werd later - vermoedelijk in de 18de eeuw - aangepast met een vooraan afgeschuinde bedaking na supprimeren van de geveltop en bekleding van de voorgevel met zandsteen in regelmatig verband. Begane grond sinds 1965 gevelbreed opengewerkt: in 1850 nog met getoogde muuropeningen in dubbelhuisopstand. Houten dakvenster in klassieke omlijsting.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 7553 (bouwvergunning 28.05.1850); dossier 119016/6006 (bouwvergunning 28.01.1965).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen voor de Oudheidkundige Kring van Leuven en Omgeving, 9, 1969, p. 97-98.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie