Stadswoning Den Soutbout of Den Saudt Baudt

Beschrijving

In de wijkboeken van 1675 en 1719 vermeld als "Den Soutbout" of "Den Saudt Baudt". Minstens tot de 17de eeuw opklimmend diephuis van twee bouwlagen en twee traveeën, waarvan de puntgevel in 1881 - gelijktijdig met de verkleining van de bovenvensters - volgens een plan gesigneerd door (architect?) J.B. Rentmeester verfraaid werd met een opvallende, romantisch-pittoresk opgevatte houten bebording met bijzonder decoratief gedetailleerde friezen en lijstwerk voor de sterk overkragende dakrand met windveer en makelaar, de rolluikkasten, vensterdorpels en door pilasters geschraagde puilijst. Zadeldak heden bedekt met zink, roofing en leien.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Mechelsestraat 40.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 38462 (bouwvergunning 05.10.1881).
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981, p. 204.