Burgerhuis met barokgevel

Beschrijving

Vormde tot 1870 samen met de twee linkse traveeën van het huidige hoekpand nummer 49 één ruim, drie bouwlagen hoog pand - heden onder gecombineerde zadelbedaking - met lijstgevel in classicerende barokstijl, te dateren in het eerste kwart 18de eeuw. Stijltyperende opstand met verticaliserende geleding, opgebouwd uit baksteen met ruime verwerking van zandsteen voor de kolossale ingediepte pilasters op voluutconsoles en voor het lijstwerk, tijdens een recente renovatie in de linkerhelft rood en gebroken wit beschilderd, in de rechterhelft witbepleisterd.

Rechthoekige vensters, alle op de hoofdverdieping en in de twee middentraveeën op de bovenste bouwlaag in 1878 gewijzigd in deurvensters en voorzien van balkons die later werden gesupprimeerd in de twee linker traveeën. Aflijning door gelede kroonlijst, voorheen onder een centraal dakvenster. Verbouwde puien.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen, Leuven, Mechelsestraat nummer 47 (2002).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 17917 (bouwvergunning 31.01.1870 en 24.10.1878).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie