erfgoedobject

Burgerhuis met latere winkelpui

bouwkundig element
ID
42341
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42341

Juridische gevolgen

Beschrijving

Tot de 17de eeuw opklimmend diephuis van drie traveeën, met in oorsprong drie bouwlagen en aan straat- en achterzijde trapgevels in traditionele bak- en zandsteenstijl. De voorgevel werd volgens archiefgegevens blijkbaar in 1838 aangepast tot een lijstgevel, waarbij gelijktijdig ook de kruisen van de vensteropeningen werden gesupprimeerd. Tot de modernisering met een gevelbrede winkelpui in 1938 was het pand nog voorzien van een hoge begane grond met enkelhuisopstand. Huidig geveluitzicht sinds de renovatie en herinrichting in 1999 met gelijkvloerse winkelruimte en appartementen in de bovenbouw, naar plannen van ingenieur-archtect D. Depoorter. Behouden verankerde bovenbouw met smalle penantenstructuur, speklagen, tweedelige lateien en gekoppeld onlastingssysteem. Afgesnuit zadeldak heden in combinatie met een plat dak en afgeknot lager zadeldak boven de herbouwde achtergevelpartij.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen: Mechelsestraat.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier RG 11455 (1838); dossier 99154 (bouwvergunning 20.07.1938).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met latere winkelpui [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42341 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.