erfgoedobject

Brouwerij Den Grooten (Groenen) Papegaij

bouwkundig element
ID
42350
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42350

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige brouwerij "den Grooten (Groenen) Papegaij", onder deze benaming vermeld in de 17de en 18de eeuw. Voordien - volgens een schepenakte reeds in 1379 - genaamd "den Papegay".

Minstens tot de 16de eeuw opklimmend diephuis met opmerkelijke puntgevel in dubbele overkraging op geprofileerde consoles, voorzien van een houten bebording die volgens archiefgegevens vermoedelijk omstreeks 1909-1910 op romantisch-pittoreske wijze werd vernieuwd. Het pand omvat twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Aangepaste ordonnantie met op de bovenverdieping rechthoekige vensters in twee traveeën en een brede penant rechts, erboven een drielicht en in de top een gedicht luik. De fraaie houten winkelpui met neorenaissancemotieven dateert van 1894.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 55166 (bouwvergunning 22.01.1894 en bouwaanvraanvraag 24.03.1909).
  • MEULEMANS, A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 169-170.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Den Grooten (Groenen) Papegaij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42350 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.