erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
42355
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42355

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeds in de 16de-17de eeuw was hier een ruim pand gelokaliseerd, met name "den Witten Sleutele". Heden L-vormig volume in neoclassicistische stijl, dat de hoek inneemt met de Lei en dateert uit het tweede kwart 19de eeuw. Het pand omvat drie woningen, telt drie bouwlagen in verkleinende ordonnantie en tweemaal zes traveeën, onder een gecombineerde zadelbedaking.

Baksteenbouw - heden ontpleisterd - met ruime verwerking van zandsteen: voornamelijk voor de plint, voor het parement voor de volledige begane grond zijde Mechelsestraat en gedeeltelijk zijde Lei; verder ook voor de stijltypische strakke horizontale belijning met geprononceerde puilijst en cordons, en voor de steigergaten. Rechthoekige muuropeningen: nummer 89 met enkelhuisopstand en aan de Lei met bijkomende ingang in de voorts blinde vijfde travee; nummers 91 en 93 met op de begane grond inmiddels aangepaste winkelpuien. Deels vernieuwde omlopende kroonlijst en dakvenster aan Mechelsestraat. Markerende hoekafschuining met, ter hoogte van de tweede bouwlaag, behouden sokkel van vroeger beeld met Moeder en Kind.

  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen. De Mechelsestraat, in Mededelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Leuven en omgeving, 9, Leuven, 1969, p. 171.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadswoning

  • Is deel van
    Mechelsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/42355 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.