Landhuis Jezuïetenhof en hoeve

Beschrijving

Voormalig buitengoed der jezuïeten. Heden eigendom van het Jozefietencollege. Ruim, voorheen volledig omgracht landhuis met drie verdiepingen en een hoog leien tentdak voorzien van twaalf dakkapellen en bekroond met een kleine appel en windwijzer.

Merkwaardig gebouw opgetrokken uit bak- en zandsteen en behorend tot de rijke uitvoeringen van de traditionele stijl uit de eerste helft van de 17de eeuw. Hoge zandstenen sokkel met afschuining, voorzien van lage korfboogdeurtjes (toegang tot de kelder); hoekkettingen, speklagen en kruisvensters met doorlopende, geprofileerde onderdorpel op de bovenverdieping; fraai uitgewerkte houten modillons onder de uitstekende dakrand (hoekbalken in de vorm van een gestileerd dier). Classicistisch getinte deuromlijstingen, overwelfd portaal, bordes en deurvensters (bel-etage), uitgevoerd in zandsteen, einde 18de eeuw. Overigens bijzonder goed bewaard.

Nabijgelegen hoevegebouwen, eveneens opgericht in traditionele bak- en zandsteenstijl en grosso modo daterend uit de 17de-18de eeuw. Vrij sterk verbouwd geheel, gemarkeerd door een vierkante toren met duifhuis onder tentdak en windwijzer; met ijzer verankerde korfbooginrijpoorten van zandsteen en half kruisraampje op de verdieping.