Maria Magdalenakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maria Magdalenakapel

Beschrijving

Eénbeukige bakstenen constructie voorzien van een met leien afgedekte voorgevel, met deur van circa 1880, en bekroond met een klokkentorentje; muurwerk in slechte staat.

De zijgevels tonen zeer duidelijk het verruimingsproces aan: vlak koor en zuidsacristie van 1880 (gevelsteen in de koorsluiting). Middentravee op een sokkel van ijzerzandsteen in breuksteenverband met laatgotisch venster van zandsteen; twee bijgevoegde westtraveeën op een plint van gehouwen zandsteen, verlicht door vier kleine steekboogvenstertjes uit de tweede helft van de 18de eeuw. Gelambriseerd gewelf. Recente dakbedekking.

Mobilair. In de beuk: "Christus op den kouden steen", Maria Magdalena (Mechelse school?) en laatgotische Calvarie (16de eeuw).

Aanvullende informatie

In 1871 werd er door provinciaal architect Louis Van Arenberg een plan opgesteld voor de restauratie en vergroting van de kapel. Niet enkel het koor werd vergroot met toevoeging van een sacristie, maar er werd ook een extra travee ten westen toegevoegd. De opbouw van westgevel dateert dus uit deze periode.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier Maria-Magdalenakapel Vaalbeek.