Parochiekerk Sint-Cyriacus

Beschrijving

Het classicistische gebouw omvat een toren (tussen het verlengde van de zijbeuken), drie beuken van drie traveeën op Toscaanse zuilen, een pseudotransept en een halfrond koor met rechte zijkoren.

Homogeen geheel van bak- en zandsteen uit de 18de eeuw, onderbouw van de toren uit begin der eeuw, de overige delen van de kerk circa 1788 (door architect Wincqz). Iets latere pseudo-transeptarmen. Moderne sacristie.

Mobilair. Verscheidene barokschilderijen uit de 17de eeuw, onder meer het Laatste Avondmaal achter in de zuidelijke zijbeuk; een zeker aantal beeldjes, 16de en 18de eeuw, onder meer Sint-Geertrui en Sint-Antonius op de zijaltaren en andere heiligen in de beuk; gepolychromeerd kruis in de zuidkapel (17de eeuw). Barokhoofdaltaar (17de eeuw) - stenen doopvont met koperen deksel, getekend en gedateerd: M.E. Pluymers, 1777; wijwatervaten.