Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel de Mérode (ID: 43359)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Heerlijkheid in 1620 tot baronie verheven door aartshertog Albrecht ten gunste van de Rubempré's en in 1686 tot prinsdom door Karel II. Domein later in het bezit gekomen van de familie de Merode. Haast geen overblijfselen dagtekenen van voor de wederopbouw door de architect F. Neuville circa 1765. Fraai classicistisch gebouw verrijkt met Louis XVI-ornamenten. Twee régence getinte paviljoenen ter plaatse van het voormalige neerhof en de hoeve. Franse tuinaanleg uit hetzelfde tijdperk. Grachten gedempt onder A. de Mérode circa 1850 tijdens het aanpassen van het park aan de toen in zwang zijnde Engelse mode. Achtergevel ten dele gewijzigd, einde 19de eeuw.

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot; Sansen; Van Aerschot; Vanhove & de Crombrugghe

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kasteel de Mérode. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43359 op .