Parochiekerk Sint-Trudo

Het betreft een classicistisch gebouw van bak- en natuursteen (tweede helft 18de eeuw).

Mobilair. Vier schilderijen met voorstelling der evangelisten toegeschreven aan E. Quellyn(?), (17de eeuw).

In de kerk bevindt zich een orgel dat volgens een inscriptie in het orgel zelf in 1836 gebouwd door Ch. Rifflart voor de kerk van Yvoir in de provincie Namen. Er zijn geen gegevens bekend met betrekking tot de overplaatsing naar Laar, maar deze is vermoedelijk te situeren in de tweede helft van de 19de eeuw. De inscripties bevinden zich respectievelijk in de linkse en de rechtse ventielkast: "Charolus Rifflart me/ fecit anno 1836 à Yvoir/ provence de Namur" en "Monsieur Remi Vanderhaegen/ curé du dit lieu m"a fait fair, 1836". De laatste transformatie vond circa 1960 plaats door de familie Verschueren uit Tongeren. Het onderhoud gebeurde door Fr. Ruef & Zonen uit Sint-Truiden. Het betreft een klassieke, eiken viervoetskast met blinderingswerk uit kastanjehout of een andere zachte houtsoort. Tijdens de laatste transformatie werd de kast naar voor verschoven om aan de achterzijde meer ruimte te krijgen voor onder andere onderhoud.

Het kabinetorgel van Van Dinter (gebouwd na 1857) dat zich in de Hoksem bij Tienen bevindt zou naar verluidt oorspronkelijk te Laar hebben gestaan. Hier zijn echter geen concrete gegevens over.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000639, Sint-Trudokerk (van Laar), Klasseringsvoorstel m.b.t. historische kerkorgels in het arrondissement Leuven, s.d.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brabant - arr. Leuven, Brussel, 282-284.

Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine; Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline