Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Voorheen deel uitmakend van de brouwerij van de kartuizerpriorij zogenaamd "Sint-Maartens-Bos", sedert 1798 pastorie. Gelegen in de noordoostelijke hoek van het vroeger voorplein van de kartuizerpriorij.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak (kunstleien, nok parallel met de straat), daterend van 1770-1772/73. Twee blinde rechtse traveeën (dienstruimten met vroegere stal) van voorgevel (zuiden), merendeels schuilgaand achter aansluitende lagere vleugel met kloosterpoort (nummer 17). Dakkapelletje boven de deurtravee. Bakstenen lijstgevels; voor- en beide zijgevels verrijkt met hardsteen onder meer voor hoge plint, vlakke omlijstingen van hoge rechthoekige vensters; steekbogige voordeur tevens met sluitsteen en fijne geometriserende roedeverdeling in het bovenlicht. Vensterkozijnen vernieuwd naar oud model (1985). Gebogen bovenvensters met druiplijst in zijgevel zijde Kloosterstraat.

Overwelfde huiskelder bewaart hardstenen keldertrap met kwartslag en met hardsteen betegelde keldervloer. Niettegenstaande lichte interieuraanpassingen in 19de eeuw en derde kwart 20ste eeuw bleven vroegere structuur en indeling behouden; meerdere waardevolle interieurelementen zoals de fraaie houten slingertrap uit derde kwart 18de eeuw met trappaal in rococostijl; voorts diverse typisch 18de-eeuwse paneeldeuren, bepleisterde zolderingen met hollijsten en sober stuclijstwerk; veelal deels aangepaste schouwen met sober lijstwerk op schouwboezem, één traditionele haard van gesinterde bakstenen; oorspronkelijk dakgebint met houten onderdak.

Ten oosten, opzij in de tuin gelegen rest van laag bijgebouw onder zadeldak met typische open haard (voorheen bakoven ?). Breed venster met houten dorpels en kleine roedeverdeling. Bakstenen muur rond voortuin afgebroken in 1971.

• Lierde, Gemeente-archief Sint-Martens-Lierde, 861.3.
  • VAN BOCKSTAELE G. 2000: Inventaris van het kerkarchief te Sint-Martens-Lierde (Lierde), Zottegem (onuitgegeven), 3 .

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Pastorietuin

Aansluitend ten noorden ligt een kleine, beboomde pastorietuin.

Gebouwd naar ontwerp van J.B. Simoens in 1772-1773.

• COCK M. 2011: De nieuwbouw van de kartuizerpriorij van Sint-Martens-Bos in Sint-Martens-Lierde naar de ontwerpen van Jan Baptist Simoens (1762-1773), Het Land van Aalst 63.3, 257-276