Parochiekerk Sint-Leonardus

Beschrijving

Georiënteerd bedehuis, centraal in de straatbocht gelegen, midden een omhaagd kerkhof - onder meer Engelse graven van Commonwealth 1939-1945 - met linden aan zuidkant; omlopend geasfalteerd kerkpad. Oorspronkelijke kerk gebouwd in 1483. Stenen torenspits van 1551, in 1807 gedeeltelijk afgebroken. In oktober 1914 brandde de kerk af. Nieuwe kerk naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922-1923. Algemene herstellingswerken naar ontwerp van architect P. Pauwels (Kortrijk) van 1970.

Hallenkerk met voorgeplaatste westtoren naar regionale baksteengotiek. Verankerd gebouw van Nieuwpoortse baksteen op arduinen sokkel; leien zadeldaken. De plattegrond ontvouwt: driebeukig schip van vijf traveeën met rechte sluiting voor noord- en zuidbeuk, een hoofdkoor van een halve rechte travee met driezijdige sluiting, een zuidoostelijke sacristie en een noordoostelijke bergplaats. Vierzijdige westtoren van drie geledingen onder bakstenen naaldspits met hogels (natuursteen) en kapelletje. Haaks op elkaar staande hoeksteunberen met versnijdingen, op de zuidwestzijde met ingebouwd traptorentje. Markerende cordons (arduin). Westportaal: geprofileerde korfboog verdiept in rondboogomlijsting met drielob in boogveld; centraal rondboognisje met beeld van H. Lenaart. Geprofileerd spitsbogig drielicht op afzaat ter hoogte van tweede geleding. Drie gekoppelde spitsbogige galmgaten op gezamenlijke afzaat in vier gevels. Gesloten borstwering met driepasbogenfries; veelzijdige hoektorentjes onder bakstenen naaldspits met hogels en kruisbloem. Flankerende westelijke puntgevels voorzien van aandak, schouderstukken en muurvlechtingen; hoeksteunbeer met versnijdingen. Spitsbogig drielicht op afzaat. Gelijkaardige oostgevels. Zijgevels: spitsbogige drielichten op afzaat met doorgetrokken lekdrempel, tussen steunberen met versnijdingen. Aflijnend baksteenfries bestaande uit een overhoekse- en rechte muizentand. Driezijdige hoofdkoorsluiting geritmeerd door overhoekse steunberen met versnijdingen en spitsbogige tweelichten. Baksteenfries zie zijgevels. Aanleunende sacristie en bergruimte in aansluitende bouwtrant.

Witbepleisterd interieur. Spitsbogige scheibogen op bakstenen zuilen met achtzijdige sokkel en een eenvoudig kapiteel. Houten spitstongewelf met gordelbogen en trekbalken met licht geprofileerde sloffen. Neogotisch mobilair.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2517.
  • BAERT P., De kerken in West-Vlaanderen, p. 297.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Ieper I, Brussel, 1978, p. 14.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

In de kerk zijn twee witte hardstenen gedenkplaten ingemetseld in de muur, vooraan in de noordelijke zijbeuk, nabij het Maria-altaar. Een ter herinnering aan de "fusilier marin" Emile Avenel, en een aan de zoeaaf Louis Fressenot.