Pastorie Sint-Leonardusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Pastorie", zie recent naambord. Pastorie, midden omhaagde tuin, gelegen in bocht van Zuidschote-Dorp, ten zuidoosten van de kerk. Neogotisch huis van circa drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) uit het begin van jaren 1920. Gemengde baksteenbouw. Gebruik van Euvillesteen (?) voor stijlen, dorpels, cordons en dekplaten. Aflijnende tandlijsten. Linker risaliet uitlopend op getrapt dakvenster (nokrichting loodrecht op het huis). Aanleunend deurportaal onder lessenaarsdak met rechts zijtrapgeveltje. Voornamelijk gekoppelde vensters: tudorbogig op begane grond; rechthoekige bovenvensters in tudorboogomlijsting; stenen bol- en kruiskozijnen; kleine roedeverdeling; diefijzers voor de benedenventers. Tudorboogdeur met bordes. Andere gevels in aansluitende stijl. Meerdere zijtrapgeyels en gemarkeerde schoorstenen. Tegen de linker zijgevel aanleunende uitbouw (erker) van één bouwlaag met driezijdige sluiting onder zadeldak.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 2521.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine