Pastorie van de Sint-Juliaanparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie midden in tuin, aan straatzijde afgezet door middel van haag en laag bakstenen muurtje tussen postamenten onder ezelsrug, gelegen ten noordwesten van de kerk. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met overstekende dakrand op houten modillons, naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper) van 1922. Houten dakkapellen onder afgewolfd, overkragend zadeldak op consooltjes. Gele baksteenbouw op een door middel van arduin gemarkeerde plint. Uitspringend, drie traveeën tellend linker risaliet onder afgewolfd zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis). Rechthoekige muuropeningen met arduinen onder- en bovendorpel; korfbogige ontlastingsbogen op de begane grond. Houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlicht. Rechts hoeknis met "Onze-Lieve-Vrouw met Kind". Rechthoekige erker onder plat dak tegen rechter zijgevel, laatst genoemde met platenbeschieting. Laag aanbouwsel (garage) onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis) tegen linker zijgevel. Deels beglaasde, houten garagepoort onder strek. Beeldnis, erker en garage later toegevoegd.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 5069.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine