Klooster en schooltje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en schooltje

Beschrijving

Klooster met links aanleunend schooltje en ommuurde speelruimte, palend aan de straat. Voormalig klooster van de zusters annuntiaten, gesticht in 1842; gebouwen vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna herbouwd. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Zusterhuis: dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen); middenrisaliet van twee traveeën; aflijnende overhoekse muizentand ter hoogte van puien kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strekse latei: T-ramen op arduinen lekdrempel; kleine roedeverdeling in de bovenlichten; linker bovenvensters (kapel) met neogotisch maaswerk; deuren met bovenlicht en bordes. Haaks aangebouwde, voormalige klasvleugel (thans bibliotheek) in traditionele "schoolarchitectuur" van de jaren 1920, zie grote klasvensters en de ritmerende spaarvelden onder overhoekse muizentand tussen lisenen. Aansluitende tuinmuur met analoge gevelritmering.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine