Hoeve Kapellehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kapellehof

Beschrijving

Zogenaamd "Kapellehof", zie hekken met ingewerkte benaming. Wederopbouwhoeve, gedateerd 1922 door middel van donkere pannen in dak van boerenhuis, teruggaand op regionale hoevebouw, zie opstelling:

U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, te weten boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stal- (nokrichting loodrecht op het huis) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noordoosten, noordwesten en zuidoosten van begrind erf; zuidwestelijke erftoegang gemarkeerd door middel van bakstenen hekpijlers;

aanplanting: siertuintje rechts voor het boerenhuis; erf aan straatzijde afgezet met ligusterhaag;

materialen: rode baksteenbouw, bij boerenhuis met gecementeerde, grijsgeschilderde plint; pannen (mechanische) bedakingen met overstekende rand op houten modillons, zijnde wolfsdak bij boerenhuis, schilddak bij stalvleugel en zadeldak bij schuur; bakstenen strekken boven de rechthoekige huis- en stalopeningen en de getoogde schuurpoorten; bakstenen cordon ter markering van plint bij stalgebouw;

streekeigen bouwelementen: (vernieuwde) kozijndeur met bovenlicht en "traditiegebonden" houtwerk, deels voorzien van kleine roedeverdeling, bij boerenhuis; laatst genoemde met houten muurkapelletje - zie benaming - ter hoogte van dichtgemetselde deuropening; dakvensters van stalvleugel voorzien van tuitgevel met aandak en aflijnende rollaag; uilengat in zuidelijke zijgevel van schuur; kleine steunbeer ter ondersteuning van lager aanbouwsel onder schilddak tegen laatst genoemde gevel; indeling: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type, zie links aanbouwsel bak- en melkhuis ? - onder lager zadeldak en de deels aangepaste staltravee links; rechts opkamer aan erfzijde; dubbele dwarsschuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

De boerenwoning is vernieuwd en de hekpijlers zijn niet langer bewaard.