Hof te Putte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Putte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Putte

Beschrijving

Oude pachthoeve (16de-17de eeuw) van de abdij van Affligem. Voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve. Enigszins geïsoleerd gelegen in een bosrijke omgeving. L-vormig complex. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen). Aarden erf, met tuintje van de straat afgesloten door middel van betonplaten. Boerenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl. Één bouwlaag en zeven traveeën onder afgesnuit zadeldak gesteund op sierlijke houten daklijstbalkjes. Recent houten bord met datering 1637 in achtergevel. Witgekalkte, verankerde gevel op gepikte plint. Overschilderde rechthoekige vensteromlijstingen van zandsteen met kwarthol beloop en duimen (voorheen kruiskozijnen die lichtjes naar onderen toe vergroot zijn) en zandstenen rondboogdeur met kwarthol beloop. Rechtse zijgevel met aandak op schouderstukken, vlechtingen en twee zandstenen venstertjes. Achtergevel met twee betraliede zandstenen venstertjes. Lagere haakse aanbouw van een travee onder zadeldakje; aandak met vlechtingen op schouderstukken en rechthoekig venstertje met latei. Ertegen aangebouwd bakhuis onder zadeldak met aandak en vlechtingen, klein zandstenen venstertje en steekboogdeur. Ten westen twee haakse schuren uit de 18de eeuw (?), ongeveer in elkaars verlengde gebouwd, onder zware dakkappen. Rechthoekige muuropeningen. Linker schuur met zeer hoge rechthoekige poort onder verhoogd dakgedeelte. Rechtse schuur met laadluik. Binnenin: oude woonkamer met zwartmarmeren bevloering. Twee zandstenen schouwen van circa 1630 met geprofileerde dragers.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Het woonhuis is niet langer witgekalkt op een gepikte plint. Het erf ligt bezaaid met kiezels.