Kapelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelhoeve

Beschrijving

Voormalige modelhoeve van de Belgische Boerenbond, thans ingericht voor hoevetoerisme. Oprichting in 1927 van een modelhoeve onder leiding van ingenieur J. Steps na aankoop van een ontboste deel van het Buggenhoutbos. Oorspronkelijk landbouwdomein van 145 hectare waarvan een derde weiland met circa 300 zwijnen en 40 koeien, onderhouden door slechts 15 personeelsleden dankzij een doorgedreven automatisering. Bij het bedrijf hoorde er nog een elektrische waterput, een graanmolen, een kookketel en kleine melkerij. Tijdens de zomer op zondag was de hoeve te bezoeken.

Achterin gelegen hoevecomplex met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid en beboomd erf met omlopend gekasseid pad en toegankelijk via een gekasseide beukendreef ten zuiden van het gebouwencomplex. Ten oosten, vrijstaande woning in villastijl, opgetrokken uit baksteen, met één bouwlaag en hoog wolfsdak met dakvensters en -kapellen met overstekend zadeldakje en houten windveren. Rechthoekige muuropeningen en wit- en groengeschilderde luiken bij de benedenvensters.

Ten noorden en ten zuiden, ruime schuren, stallen en bergingen, opgetrokken uit baksteen onder imposante pannen wolfsdaken. Karakteristiek wit- en groengeschilderd schrijnwerk.Ten westen, voormalig gastenhuis: langgestrekt bakstenen gebouw met één bouwlaag onder pannen wolfsdak met dakvensters, geritmeerd door afgeschuinde steunberen en rechthoekige beluikte vensters.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening –Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • Bezoek aan een modelhoeve, in Heemkring Buggenhout vzw Ter Palen, XIX, 2, 1995, p.83-85.

Auteurs: Bogaert, Chris