Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is aangeduid als beschermd monument Notariswoning met tuin

Beschrijving

Deze oude villa in een mooie beboomde en omhaagde tuin aan het begin van de Kerkstraat werd gebouwd door notaris de Bleeckere in 1912 in art-nouveaustijl. Het fraai ijzeren hek dat de tuin aan de straatzijde afsloot is nu vervangen door een laag bakstenen muurtje met buisleuning.

De villa is opgetrokken uit rode baksteen verrijkt met geelbakstenen speklagen met typische knipvoegen op een plint van breuksteen en met verwerking van arduin voor de decoratieve elementen. De woning bestaat uit een hoofdvolume met dubbelhuisopstand, met drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak en een inspringende en naar achter uitgebouwde linker travee van één en twee bouwlagen onder plat dak, voorheen met balustrade vooraan. Zoals gebruikelijk kreeg de straatgevel de rijkste uitwerking, hier in een unieke art-nouveaustijl met zeer plastische vormgeving: uitspringende twee linker traveeën met deurportaal gestut door een overhoekse steunbeer en een opmerkelijke geajoureerde houten, in erkervorm uitgewerkt balkon in de linker boventravee. De leien afdekking wordt bekroond door een driezijdige torenachtige dakkapel met speels koperen dak erboven. De terugwijkende rechter travee wordt begrensd door een bakstenen hoekpilaster die op de bovenverdieping uitgewerkt werd met twee overhoekse steunberen en bekroond met een bolornament met jaartal 1912. Een drielicht juist onder de verspringende kroonlijst springt met een hoger opgetrokken middelste venster uit in het dak. Blikvanger van de gevel is ongetwijfeld de witgeschilderde houten erkervormige constructie op uitgesneden consoles met geajoureerde leuning en bovenlicht met kleine roedeverdeling, die ook terug te vinden zijn in de verschillende vensters. De getoogde benedenvensters en haast cirkelvormig bovenvenster en deurvenster behielden allen hetzelfde origineel witgeschilderd houtwerk, onder arduinen booglijst eindigend op voluutjes en voorzien van een sluitsteen. De rondboogdeur in het portaal is vooraf gegaan door vier arduinen treden. De witgeschilderde houten vleugeldeur is voorzien van beglaasde panelen met een sierlijk gesmeed ijzeren vulling.

De zij- en achtergevels zijn eenvoudig uitgewerkt en doorbroken door getoogde vensters.

Het interieur kon niet onderzocht worden.