erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
44612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44612

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Aveschoot: boerenwoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met losstaande schuur en boerenhuis, reeds ingetekend op de kaart van de Ferraris (1771-1778). Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), ingeplant ten noorden van het erf, en met zijn gewitte voorgevel op grijs geschilderde plint naar het zuidoosten en de straat gericht. De licht getoogde deur is gevat in een omlijsting van grijs geschilderde bakstenen met oren en een waterlijst. De vrij brede rechthoekige vensters zijn voorzien van T-ramen met kleine houten roedeverdeling; het onderste deel van de kozijnen wordt afgesloten met luiken. De rechter zijgevel is afgewerkt met vlechtingen. De linker zijgevel is gecementeerd.

De traditionele binnenindeling voorziet drie kamers aan de voorzijde met centraal de woonkamer. Een grote schouw met houten, beschilderde, verkropte schouwbalk met bordenlijst domineert de woonkamer. De balklaag is door het verlaagde plafond aan het zicht onttrokken.

De bijbehorende bakstenen dwarsschuur, ingeplant haaks tussen de straat en het woonhuis, is volgens de jaartalankers in de zijpuntgevel gebouwd in 1936.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Aveschoot

  • Is deel van
    Lembeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/44612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.