Monument ter ere van Hendrik Conscience

Beschrijving

de Smet de Naeyerlaan zonder nummer. Monument ter ere van Hendrik Conscience. In 1912 wordt ter hoogte van de Grote Markt, op de kruising met de L. Dujardinstraat, het Consciencemonument opgericht. Kunstschilder E. Van Rijswijck (Antwerpen) ontwerpt de maquette, beeldhouwer G. Pickery (Brugge) realiseert het verguld medaillon van Conscience en de lezende vissersfiguur. De uitvoering van het totale monument gebeurt door de onderneming Martin S.J. (Brussel). Bij de heraanleg van de Grote Markt in 1986-87 wordt het monument afgebroken en wordt met de gerestaureerde onderdelen een nieuw monument samengesteld. In 1988 wordt rond het nieuwe gedenkteken een pleintje geopend op de hoek van de L. Dujardinstraat.

• BILE E., De Straatnamen van Blankenberge, Oorsprong en betekenis, Blankenberge p. 40-41.
  • Provinciale Bibliotheek prentbriefkaartencollectie.