Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Eclectische vakantiewoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Beaufort

Beschrijving

Typische bel-etageburgerwoning, wellicht gebouwd als vakantiewoning, in het nieuwe "Westkwartier" dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Te oordelen naar de eclectische stijl en het materiaalgebruik werd dit hoekpand vermoedelijk nog gebouwd in de jaren 1890. Huidige functie als "Hotel Beaufort". Smal hoekpand van één brede travee aan de De Smet de Naeyerlaan en zes traveeën aan de IJzerstraat. Kelderverdieping (arduinstenen) + drie bouwlagen onder pseudomansardedak, onderbroken door haaks op elkaar gestelde zadeldakvolumes als afwerking van de smalle gevel en van het risaliet met uitkragende schoorsteen aan de IJzerstraat. De loggia op de bel-etage is dichtgemaakt door een sobere glaspartij. Diensttoegang rechts in de zijgevel. Eclectische vormgeving: de rode baksteenbouw met gecementeerde 'speklagen' en negblokken en de opvallende arduinen hoekerker uitgewerkt als torentje (torenspits verwijderd) verwijzen naar de neo-Vlaamse renaissance; de uitgewerkte houten windveren op korbelen, de kroonlijsten en de houten erker verwijzen naar de cottagestijl. Versiering van de smalle gevel door middel van panelen met grestegels met stermotieven. Bewaarde ijzeren balkonleuningen aan de zijgevel.

• BILE E., Blankenberge. Een rijk verleden, een schone toekomst, Blankenberge, 1971, p. 223 (oude prentbriefkaart).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise